Les 12 campanades d’un any històric
Un 2024 que serà recordat per sempre per tots els aficionats del Girona

Imatge de: X @GironaFC

S’acaba un 2024 històric. L’any on el Girona va disputar per primer cop la UEFA Champions League, l’any d’Etihad, l’any on es van superar diversos rècords, tant a nivell esportiu com també a les oficines, l’any on van arribar molts premis. Però quins són els 12 moments més destacats d’aquest 2024?

Iván Martín al 91′ per guanyar a l’Atlético de Madrid

03 de gener del 2024. L’any començava amb una gran victòria a Montilivi davant l’Atlético de Madrid. El conjunt de Míchel arribava líder amb 45 punts, empatat al capdavant de la classificació amb el Real Madrid. Ambient de luxe per rebre a l’equip matalasser i buscar un triomf que permetés somiar amb entrar a la Champions.

Després d’una bona primera meitat dels gironins, els del ‘Cholo’ Simeone van tenir el seu moment atacant amb insistència sobre la porteria de Gazzaniga. Empat a 3 al marcador quan s’entrava al temps afegit. I allà va succeir la màgia. Un golàs d’Iván Martín va fer esclatar d’alegria a Montilivi amb una diana sobre la botzina que donava tres punts d’or al Girona. El 2024 començava amb una victòria de líder per tancar una primera volta per a la història. 48 punts.

Son Moix acaba amb el somni de la copa

24 de gener del 2024. El Girona viatjava a Mallorca amb l’objectiu d’escriure una altra pàgina als llibres d’història. El conjunt de Míchel visitava Son Moix als quarts de final de la copa del rei. Els gironins mai havien superat aquesta ronda i tot feia pensar que era la temporada per aconseguir-ho. En 45 minuts el Mallorca va deixar clar que no seria gens fàcil. Un 3 a 0 en contra al descans sorprenia a tothom i deixava al Girona amb peu i mig fora de la competició. Els de Míchel ho van intentar durant la segona meitat, i de fet van retallar distàncies fins al 3 a 2, però el somni de la copa es va acabar diluint a Son Moix.

El derbi català dona un bitllet per a la Champions

04 de maig del 2024. El Barça visitava Montilivi en un nou derbi català a primera divisió. El Girona sabia que una victòria certificava la seva presència a la UEFA Champions League. L’objectiu estava clar, tornar a fer història, aquest cop per partida doble. En el record de tots els aficionats blanc-i-vermells estava el 10 de desembre de 2023, quan l’equip de Míchel es va imposar a Montjuïc per 2 a 4. Montilivi va presentar un ambient de gala per un partidàs.

Dos gols (un per banda) en cinc minuts van deixar clar que seria un gran duel de futbol entre dos equips ofensius. Amb l’1 a 2 al marcador favorable al Barça, Míchel va fer entrar al terreny de joc a Portu, i a partir d’aquí va arribar la història. L’extrem murcià va posar l’empat a 2 en pràcticament la primera pilota que tocava i just després Miguel capgirava el resultat amb el 3 a 2. Portu, de nou, va fer el definitiu 4 a 2 que significava un bitllet per a la Champions League. La història estava feta.

Golejada per tancar una temporada històrica

24 de maig del 2024. Punt final a una temporada històrica. I com no podia ser d’una altra forma amb una golejada contra el Granada (7-0) davant l’afició. Tercera posició amb 81 punts, la major xifra de punts en una primera divisió de 20 equips sense comptar al Barça, Real Madrid i Atlético de Madrid. Una puntuació que donava un bitllet per a la Champions League, fet que permetia al Girona jugar a Europa per primer cop a la seva història. També va ser l’any amb més gols a primera divisió (85 dianes) i l’equip de Míchel va ser líder en solitari durant cinc jornades.

A banda dels rècords col·lectius també va haver-hi d’individuals. Artem Dovbyk, en la seva primera temporada a Girona, es va convertir en el pitxitxi de la competició i en el jugador amb més gols a Primera Divisió en una temporada amb el Girona (24 dianes). A l’altra banda del camp, Gazzaniga va aconseguir deixar la porteria a 0 en 12 ocasions, la millor xifra de la història del club a l’elit.

També va tenir el seu lloc a la història, el capità Cristhian Stuani, que amb la seva participació al Girona 2-0 Osasuna (9 de març del 2024) es va convertir en el jugador amb més partits del club al futbol professional, amb un total de 268 enfrontaments a dia d’avui. A més, l’uruguaià també ha aconseguit en aquest 2024 el rècord de ser el màxim golejador de la història de la lliga des de la banqueta, amb un total de 30 gols.

Girona celebra que és una ciutat de Champions

26 de maig del 2024. Els carrers es van tenyir de blanc-i-vermell per celebrar una temporada històrica. Girona, equip i ciutat, eren de Champions. Els jugadors van agrair el suport dels i les aficionades amb una rua que va sortir de Montilivi i va tenir la primera parada a la Plaça del Vi. Allà els futbolistes van sortir al balcó de l’ajuntament per dedicar unes primeres paraules a l’afició.

Després tothom es va dirigir cap a La Copa on es va fer el final de festa. Les que Faltaband, Els Catarres i Mon DJ van posar la música a una vesprada per al record de tots els gironins i gironines. Com va dir Portu en la celebració a Montilivi en l’últim partit de la temporada: “Ara toca gaudir del moment, sobretot els que hem estat en els moments més durs del club”.

Una temporada plena de premis

28 de maig del 2024. La Lliga premiava la temporada històrica del Girona. En una gala celebrada a Sardenya la LALIGA Awards i el KAFD Globe Soccer European Awards van triar a Míchel com a millor entrenador de la temporada 2023-24. A banda del tècnic madrileny, Miguel, Aleix García, Savinho i Dovbyk van ser inclosos en el millor equip de la temporada.

Mesos més tard, el Girona rebia un altre reconeixement al gran any. El conjunt català va ser nominat al millor club de l’any en la gala de la pilota d’or. L’equip blanc-i-vermell, tot i finalment no guanyar el premi, va compartir nominació amb el Borussia Dortmund, el Bayer 04 Leverkusen, el Real Madrid i el Manchester City. Sense cap dubte, una nova dimensió per als gironins i gironines.

Etihad Airways aterra a Montilivi

28 de maig del 2024. El mateix dia de la gala de premis de la lliga, el Girona també feia oficial l’acord amb Etihad Airways. L’empresa aèria d’Abu Dhabi substituïa a Gosbi com a nou patrocinador principal del club.

D’aquesta forma, el Girona passava a compartir espònsor amb el Manchester City, tots dos clubs del City Group. També cal destacar que durant l’estiu es van haver de realitzar certs canvis per complir amb els requisits marcats per la UEFA i poder disputar la Lliga de Campions. Entre les modificacions destaca la prohibició de traspassar o cedir (directa o indirectament) jugadors entre el Manchester City i el Girona fins al setembre de 2025. També es va dur a terme el relleu de tres vocals. Matthew Shayle, Edward Hall i Paul Hunston van substituir a John MacBeath, Simon Cliff i Ingo Bank.

El fitxatge i la venta més cara de la història

2 d’agost de 2024. En ple mercat de fitxatges, a Girona tothom era conscient que era gairebé impensable retenir el gruix principal de la plantilla artifici de la classificació històrica per a la Champions. Noms propis com Yan Couto, Eric García o Savinho, un cop finalitzades les cessions tornaven als seus respectius clubs i d’altres com Aleix García no podien rebutjar ofertes lluny de l’abast del conjunt blanc-i-vermell. La cirereta del pastís, la venda d’Artem Dobvyk, que va ser la més cara de la història del club i una de les operacions més destacades de tot l’estiu.

El davanter ucraïnès, que en un principi tenia lligada la seva arribada a l’Atlético de Madrid, va acabar firmant per la Roma per una xifra al voltant dels 40M (variables incloses). Una quantitat sense precedents a Girona i que dibuixava un nou escenari a escala pressupostària.

Econòmicament, xifres irrebutjables pel club, però esportivament totes elles pèrdues difícilment equiparables per Quique Cárcel. El Girona va anunciar durant l’estiu fins a 11 cares noves, entre les quals va destacar la incorporació del jove talent colombià Yáser Asprilla, procedent del Watford anglès, i pel qual el club va destinar una inversió d’uns 20M d’euros fixos, més uns 5M en variables. D’aquesta manera, l’extrem es convertia en el fitxatge més car de la història, duplicant gairebé el segon en aquesta llista (Abel Ruiz).

Un estiu mogut que deixava entreveure que l’entitat entrava de ple en una nova dimensió, ja no tan sols futbolísticament, sinó també a nivell econòmic.

Sempre quedarà París

18 de setembre del 2024. El Girona entrava en una nova dimensió amb el debut a la UEFA Champions League. Escenari immillorable per a l’estrena a la competició europea, el Parc des Princes. L’equip de Míchel va plantar cara al PSG i va competir de tu a tu contra el líder de la Ligue 1, en un gran partit dels blanc-i-vermells. Tanmateix, un gol en pròpia porta de Gazzaniga, qui havia fet una molt bona actuació, al minut 90, va evitar poder puntuar a la Lliga de Campions. Tot i el resultat desfavorable, l’orgull gironí es va apoderar de París en un dia que quedarà recordat per sempre a la història del club.

La Champions arriba a Montilivi

02 d’octubre del 2024. Després de debutar a París, arribava el dia que molta gent ni s’havia arribat a imaginar. El Girona disputaria un partit de Champions a Montilivi. El que mai havia estat ni un somni perquè semblava impossible d’aconseguir, es va fer realitat. El Feyenoord va ser el primer equip a visitar el feu gironí. Després passarien l’Slovan Bratislava i el Liverpool i l’Arsenal vindrà a finals de gener. Aquell dia també serà recordat per aconseguir el primer gol de la història a Europa, obra de David López. Tanmateix, el resultat no va ser el desitjat. Dues dianes en pròpia porta van acabar cedint els tres punts al conjunt neerlandès, que es va imposar per 2 a 3.

Unes setmanes més tard, el Girona aconseguia la primera victòria a la UEFA Champions League. Després de dues derrotes en l’estrena a Europa, per fi va arribar el primer triomf. Va ser el 22 d’octubre a casa davant l’Slovan Bratislava (2-0). Els gols de Miguel i Juanpe van donar els tres primers (i fins al moment únics) punts a la Lliga de Campions. Els aficionats i aficionades blanc-i-vermells van poder gaudir d’una nit màgica a Montilivi que tornava a deixar una nova data marcada en els llibres d’història del club.

A setzens de final de la UEFA Youth League

28 de novembre del 2024. El Juvenil A certificava la seva presència als setzens de final de la UEFA Youth League. Després de fer una gran primera fase, amb cap derrota en sis partits, el conjunt de Sergi Mora va acabar en la dotzena posició. Dues victòries (PSG i Feyenoord) i quatre empats (Slovan Bratislava, PSV, Sturm Graz i Liverpool) va ser el balanç al tram de lliga. Com a curiositat, dels sis duels que va disputar el Juvenil A, cinc d’ells un dels dos equips va acabar amb 10 jugadors (l’únic sense expulsió va ser davant l’Sturm Graz). El Girona va aconseguir la victòria en els dos partits on va rebre una targeta vermella, mentre que va empatar els tres duels on el rival va acabar amb un futbolista menys.

El proper rival dels gironins serà l’Olympiacos grec, vigents campions de la competició. L’eliminatòria, a partit únic, es disputarà l’11-12 de febrer a Grècia.

La copa torna a ser la bèstia negra

4 de desembre del 2024. Com la temporada passada, la copa del rei torna a ser la nota negativa. El Girona visitava el camp de l’UD Logroñés, rival de Segona RFEF, en la segona ronda de la competició. Sobre el paper rival assequible per al conjunt de Míchel. Mal partit dels blanc-i-vermells que pràcticament no van aconseguir xutar a porteria en els 120 minuts que va durar el partit. L’equip de La Rioja va acabar el partit amb un futbolista menys (expulsat al 112′) i va jugar amb un jugador de camp com a porter des del 106′.

Tot i tenir més qualitat i acabar amb superioritat numèrica, el partit va acabar amb empat 0 al marcador. A la tanda de penals, la fortuna va caure a favor dels locals, que es van acabar imposant per passar a la següent ronda. Amb aquesta derrota, el Girona s’acomiadava de la copa del rei.